Malarian pysäyttäminen saattaa olla pian todellisuutta – mikrobi ehkäisee taudin leviämistä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Covid 19 -tautia ehkäisevät lääkkeet ja rokotteet ovat edelleen työn alla, mutta erään toisen taudin leviämisen torjuminen saattaa olla lähellä. Tutkijat ovat löytäneet mikrobin joka vaikuttaa ehkäisevän malariaa.

Malariaa aiheuttavat hyttysten pistosten mukana ihmisiin leviävät loiset. Kenialaiset ja brittiläiset tutkijat löysivät keniasta hyttysiä, joiden elimistössä elää microsporidia MB -niminen mikrobi. Yhdelläkään kyseistä mikrobia kantavalla hyttysellä ei ole havaittu malariaa aiheuttavaa loista.

Tutkija Jeremy Herrenin kertoo BBC:lle microsporidia MB:n vaikuttavan tämänhetkisten tietojen perusteella antavan 100-prosenttisen suojan malarialta. Tutkijat selvittävät parhaillaan, voitaisiinko mikrobia levittää esimerkiksi vapauttamalla luontoon sitä kantavia hyttysiä. Malaria vaatii eri puolilla maailmaa vuosittain yli 400 000 kuolonuhria joista suurin osa on alle viisivuotiaita lapsia.