Luomutuotteet lapsiperheiden suosiossa – tutkimus paljasti miksi

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Luomua ostaa säännöllisesti yli 2,2 miljoonaa suomalaista. Luomua kuluttavat eniten lapsiperheet, mutta myös miesten osuus luomun käyttäjistä on kasvanut. Eniten ostetaan luomuna hedelmiä, vihanneksia ja nestemäisiä maitotuotteita.

Puhtaus ja torjunta-aineettomuus sekä hyvä maku ja terveellisyys korostuvat luomun tärkeimpinä ostoperusteina. Maun ja ympäristöystävällisyyden merkitys on kasvanut. Yhä useampi luomua ostava kuluttaja arvioi myös lisäävänsä luomun kulutusta jatkossa, Pro Luomu uutisoi.

Luomulihantuotanto on viime vuosina pysynyt melko tasaisena. Kasvuaan sen sijaan jatkoivat viime vuonna luomumaidontuotanto ja erityisesti luomukananmunantuotanto. Tärkeimmistä luomuviljoista saatiin viime vuonna tilastohistorian paras sato, mutta esimerkiksi luomumustikkaa kerättiin viime vuonna todella vähän. Sääolot vaikuttavat suuresti luomutuontantoon.