Astronautti pudotti Kuussa samaan aikaan höyhenen ja vasaran – kumpi osuu maahan ensin?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vasara ja höyhen eivät putoa Maapallolla samalla nopeudella ilmakehän ansiosta. Vaikka painovoima vetää esineitä maahan samalla nopeudella, putoaa kevyempi höyhen ilmakehän ansiosta raskasta ja tiiviimpää vasaraa hitaammin.

Samalla tavoin ei kuitenkaan käy Kuussa. NASAn vuodelta 1971 peräisin olevalla ja viime päivinä viraalina levinneellä videolla astronautti David Scott kokeilee Kuun pinnalla Galileo Galilein jo 1500-luvulla Maassa suorittamaa koetta. Siinä vasara ja höyhen pudotetaan samaan aikaan, tarkoituksena nähdä eroaako niiden putoamisnopeus.

Toisin kuin Maapallolla, osuvat vasara ja höyhen Kuun pinnalle samanaikaisesti. Kuussa ei nimittäin tunnetusti ole ilmakehää joka vaikuttaisi kahden merkittävästi eri painoisen esineen putoamisnopeuteen.