Kokeilu kannatti! Kauppaketju jatkaa energiajuomien myyntirajoitusta

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Keski-Suomessa sijaitseva S-ryhmän alueosuuskauppa lopetti vuoden alussa energiajuomien myymisen alle 16-vuotiaille. Hanke sai alkunsa alaikäisten lasten vanhempien ja koulujen toiveesta. Nyt alueosuuskauppa on päättänyt tehdä rajoituksesta pysyvän.

Monet kauppiaat ympäri maata ovat ryhtyneet rajoittamaan energiajuomien myymistä oma-aloitteisesti THL:n suositusten mukaisesti. Osuuskauppa Keskimaa järjesti käynnissä olevasta myyntirajoituksesta kyselyn asiakkailleen ja sen perusteella kokeilusta on päätetty tehdä pysyvä ratkaisu. Vastauksista selkeä enemmistö on pitänyt rajoitusta positiivisena asiana.

Energiajuomien myyntirajoitus koskee Keskimaan kaikkia päivittäistavarakauppoja, liikennemyymälöitä ja ravintoloita, joiden tuotevalikoimiin energiajuomat kuuluvat. Suomessa suunnitellaan parhaillaan uutta lakia, joka kieltäisi energiajuomien myynnin alle 15-vuotiaille. Energiajuomat voivat aiheuttaa suuria terveysongelmia, kuten ylipainoa, univaikeuksia, verenpainetta ja mielenterveysongelmia.