Tukes muistuttaa: Saippua ja vesi paras keino desinfioimiseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on huolissaan desinfiointiaineiden liiallisesta käytöstä. Mikrobeja tappavaa käsidesiä tulee käyttää ainoastaan silloin, jos tavallista käsienpesumahdollisuutta ei ole. Desinfiointiaineet ovat kemikaaleja.

– Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle ilmoitettujen käsidesivalmisteiden määrä on koronaepidemian takia kymmenkertaistunut kevään aikana. Desinfioivia aineita käytetään nyt erityisen paljon ja jotkut keskusteluissa esillä olleet käyttötavat voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, Tukesin tiedotteessa kerrotaan.

Viranomaiset eivät välttämättä ole hyväksynyt kaikkia käsidesejä, ja niiden koostumus saattaa vaihdella eri merkkien välillä. Kaikki eivät ole välttämättä toimivia. Ne saattavat myös aiheuttaa iho-ongelmia ja oireita.