Tutkimus: Älypuhelimen käyttäminen vähentää seksielämää

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nuoret suomalaiset aikuiset joutuvat kilpailemaan kumppaninsa huomiosta erilaisten älylaitteiden kanssa. Osa ihmisistä räplää enemmän kumppaniaan kuin puhelintaan. Tämä vaikuttaa tuhoisasti pariskunnan seksielämään.

Kaalimadon tekemän kyselyn mukaan joka kolmas suomalainen harrastaa vähemmän seksiä älylaitteiden vievän ajan ja huomion vuoksi. Tulosten mukaan yhteisten lemmenhetkien vähentyminen johtuu 13 prosentin mielestä molempien osapuolien puhelimen käytöstä, kun taas 11 prosentin mielestä kumppanin älylaitteiden käyttö on vähentänyt seksiä suhteessa. Suomalaisista kuusi prosenttia tunnustaa oman älylaitteiden käytön vähentäneen seksiä kumppanin kanssa.

– Somessa roikkuminen voi olla merkki siitä, ettei parisuhteessa kaikki ole kohdallaan. Toisaalta älylaitteiden koukuttavaa vaikutusta ei pidä aliarvioida ja välillä voikin olla vaikea sanoa, onko parisuhteessa itsessään vai jommankumman puhelimen käytössä ongelman alku, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

– Jos oma tai kumppanin älylaitteiden äärellä notkuminen alkaa vaikuttaa negatiivisesti ihmissuhteisiin, asiasta olisi hyvä avoimesti keskustella ja käydä läpi sitä, miksi näin on. Kesälomien aikaan olisi hyvä tilaisuus pitää kumppanin kanssa matalalla kynnyksellä esimerkiksi viikko taukoa sosiaalisesta mediasta ja keskittyä yhteiseen laatuaikaan.