Segwayn valmistus lopetetaan – erään aikakauden loppu

Autot Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Segway-nimellä tunnetut, itsestään tasapainossa pysyvät kaksipyöräiset kulkuvälineet ilmestyivät katukuvaan lähes 20 vuotta sitten. Nyt mielipiteitä jakaneiden kulkuneuvojen valmistus on päättymässä.

Segwayn vuonna 2015 ostanut Ninebot on ilmoittanut lopettavansa Personal Transporter -laitteiden valmistamisen kesän aikana. Fast Company -sivuston mukaan yhtiön Yhdysvaltojen New Hampshiressä sijaitseva tehdas lopettaa toimintansa 15. heinäkuuta ja sen 21 työntekijää lomautetaan.

Segwayn liikevaihdosta vain 1,5 prosentin kerrotaan olleen loppuvaiheilla Personal Transporter -kulkuneuvojen ansiota. Suosion heikkenemiseen uskotaan johtuneen niin erilaisten kevyiden sähköajoneuvojen määrän lisääntymisestä markkinoilla kuin koronakriisistäkin.

Segwayn keksineen Dean Kamenilla oli suuret kulkuneuvoon liittyvät tavoitteet, ja hän jopa uhosi niiden syrjäyttävän autot. Kulkuneuvoista tuli kuitenkin nopeasti vitsien aihe. Segwayn mainetta tuskin ainakaan paransi se, että yrityksen jouluuussa 2009 ostanut James Heselden kuoli vain kuukausia myöhemmin ajettuaan Segwaylla jyrkänteeltä alas.