Tutkimus: Veden äärellä eläminen tekee onnellisemmaksi

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomi on tuhansien järvien maa. Lähes jokaisesta pitäjästä löytyy vesistöjä, joiden äärellä on kesämökkejä tai vakituisia asuntoja. Meribiologi Wallace J. Nichols on tutkinut veden äärellä asumista.

Mies on tehnyt kirjan nimeltään Blue Mind, jonka mukaan ihminen saavuttaa meditatiivisen tilan mieleensä paremmin vesistön äärellä. Olipa se sitten joki, meri tai lampi. Tutkimusten mukaan veden äärellä eläminen lisää ihmisen onnellisuutta. Ehkäpä tästä syystä monet lomamatkat halutaan tehdä juurikin veden äärelle ja rantakohteisiin.

– Se vähentää stressiä ja ahdistusta, lisää hyvinvoinnin ja onnellisuuden tunnetta, madaltaa sykettä ja hengitystiheyttä ja saa ihmisen tuntemaan olonsa turvalliseksi. Vesiterapiaa käytetään yleisesti stressihäiriöiden, ahdistuskohtausten ja autismin hoitoon, Nichols vakuuttaa kirjassaan Martha Stewartin blogisivuston mukaan.