Roundupin valmistaja joutuu korvaamaan syöpäsairaille 10 miljardia dollaria

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Maailman yleisin ja kiistellyin rikkakasvimyrkky glyfosaatti aiheuttaa syöpää. Lisäksi se tuhoaa eliöitä ja on haitallinen luonnon monimuotoisuudelle. Nyt Roudup -torjunta-aineen valmistaja Bayer on suostunut maksamaan amerikkalaisille syöpäsairaille joukkokanteen asianomistajille yhteensä kymmenen miljardin dollarin suuruisen korvaussumman.

Suurella yhdeksän miljardin euron suuruisella summalla sovitellaan yhteensä 95.000 haastetta. Se on noin 75 prosenttia kaikista Roundup -torjunta-ainetta vastaan nostetuista kanteista, CNN uutisoi. Roundup -torjunta-aineesta ehkäpä tunnetuimmaksi tullut glyfosaatti on ollut yksityishenkilöiden ja yritysten käytössä 40 vuoden ajan.

Sen turvallisuus on kuitenkin kyseenalaistettu ympäri maailmaa. Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on raportoinut puolueettoman asiantuntijan turvin, että glyfosaatti aiheuttaa DNA-mutaatitoita ja todennäköisesti syöpää. Glyfosaatin myynti kielletään koko Euroopan unionin alueella vuonna 2023. Glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita valmistava Monsato on nykyisin saksalaisen kemikaalijätti Bayerin omistuksessa. Yhtiö on kiistänyt tuotteiden aiheuttavan syöpää.