Oravalla löydettiin ruttobakteeri Yhdysvalloissa – voi levitä ihmisiin

Ohhoh! · Tim Isokivi

Keskiajalla miljoonia ihmisiä tappanutta ruttoa esiintyy edelleen toisinaan eri puolilla maailmaa, ja viime vuosina tapauksia on kantautunut esimerkikis Kiinasta. Nyt Yhdysvaltojen Koloradossa elävän oravan on todettu kantavan ruttoa aiheuttavaa Yersinia pestis -bakteeria.

Tauti todettiin oravalla aivan osavaltion pääkaupungin Denverin lähellä sijaitsevassa Morrisonin kylässä. Kyseessä on tiedettävästi ensimmäinen kerta, kun ruttobakteeria on esiintynyt Yhdysvalloissa. Bakteeri voi levitä ihmisiin sitä kantavien eläinten puremien, aivastusten ja kirppujen kautta.

Ruton oireita ovat muun muassa korkea kuume, vilunväreet, päänsärky ja huonovointisuus. Tautia voidaan hoitaa antibiooteilla sen varhaisessa vaiheessa. Viranomaiset ovat varoittaneet paikallisia asukkaita taudin voivan levitä myös lemmikkieläimiin, kuten kissoihin ja joissain tapauksissa koiriin.