Tutkijat: Kuu on kymmeniä miljoonia vuosia luultua nuorempi!

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuu on Maapallolle merkittävämpi kuin moni saattaisi ehkä kuvitellakaan. Se muun muassa tasapainottaa Maapallon ilmastoa hallitsemalla planeetan pyörimisliikettä, eikä elämää todennäköisesti olisi ilman sitä. Maapallo ehti kuitenkin olla olemassa jo jonkin tovin ennen kiertolaisen saamista.

Kuun on oletettu syntyneen Maapallon kanssa samoihin aikoihin noin 4,51 miljardia vuotta sitten. Saksan ilmailu- ja avaruuskeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan Kuun ikä on kuitenkin noin 85 miljoonaa vuotta luultua nuorempi. Asia kävi ilmi tutkijoiden laskettua selvitettyä, kuinka Kuuta alkuvaiheessa peittäneen laavameren jäähtymisessä on todennäköisesti kestänyt.

Kuun uskotaan syntyneen Thea-nimisen Marsin kokoisen protoplaneetan törmättyä Maapalloon planeettamme alkuvaiheessa. Törmäyksen avaruuteen nostattamasta materiaalista muodostui tuhansien vuosien aikana Kuu. Tuoreen tiedon valossa Maa oli lähes täysin muodostunut planeetaksi Kuun syntymisen aikoihin noin 4,425 miljardia vuotta sitten.