Lääkäri otti kantaa hurjiin terveysmyytteihin – istukan syöminen ei ole tarpeellista

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä myyttejä ja huhuja on paljon. Huhu lähtee usein liikkeelle jostain pienestä tiedon jyväsestä, mutta se usein kuitenkin muuttuu ja kasvaa matkalla. Lopulta ihmiset alkavat toistamaan kuulopuheita tieteellisinä faktoina ja levittävät väärää tietoa eteen päin.

Nyt tohtori Seema Yasmin käsittelee WIRED-kanavan uudella videolla monia terveyteen liittyviä myyttejä ja kertoo pitävätkö ne paikkansa.

1. Juo kahdeksan lasillista vettä päivittäin

Vettä kannattaa juoda päivän aikana runsaasti, mutta mitään yhtä tiettyä lukua ei ole olemassa. Aktiivisemman ihmisen tulisi juoda vielä enemmänkin kuin kahdeksan lasillista.

2. Istukan syömisellä on terveysvaikutuksia

Väite ei ole totta. Istukan syömiseen ei ole mitään syytä.

3. Sydän jättää lyönnin välistä kun ihminen aivastaa

Tämä ei pidä paikkaansa.

4. Aikuisilla on vähemmän luita kuin vauvoilla

Tämä pitää paikkansa. Osa luista sulautuu vauvan kasvaessa yhteen muodostaen yhden suuremman luun.

5. Sairaalaan meneminen heinäkuussa on vaarallista

Tästä ei ole varmaa tietoa. Oli niin tai näin, jos ihminen on vakavasti sairas, hänen tulee hankkiutua hoitoon mihin vuodenaikaan tahansa.

6. Ihmisten tulee tehdä puhdistavia paastojaKeho huolehtii itse puhdistautumisesta ja myrkkyjen poistamisesta eikä sen eteen tarvitse tehdä mitään erityisiä toimenpiteitä.

7. Et tarvitse vitamiinilisiä jos olet terveTämä on totta. Terve ja monipuolisesti syövä ihminen saa kaiken tarvittavan ravinnostaan.