Kivespussisammakkoa uhkaa sukupuutto – tutkijat yrittävät pelastaa sen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Titicacanvesisammakko tunnetaan sen epätavallisen ulkonäön vuoksi myös vähemmän mairittelevalla lempinimellä kivespussisammakko. Nimitys juontuu sammakon löysästä ja roikkuvasta ihosta. Nyt lajia uhkaa kuitenkin kohtalo, josta huumori on kaukana.

Titicacanjärvellä Perun ja Bolivian rajalla elävä harvinainen ja suurikokoinen sammakkolaji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Sammakkoa uhkaavat erityisesti kaivostoiminnasta aiheutuvat saasteet ja sen käyttö kansanparannuksessa. Nyt lajia yritetäänkin BBC:n mukaan pelastaa kansainvälisen yhteistyön avulla.

Vuonna 2016 tuhansia titicanvesisammakkoja löydettiin tuntemattomaan syyhyn kuolleinna. Bolivialaisten, perulaisten, ecuadorilaisten ja yhdysvaltalaisten tutkijoiden yhteisprojektissa tavoitteena on tutkia kivespussisammakon elinaluetta ja selvittää geenianalyysin avulla, mikä olisi paras tapa suojella lajia.