Puutarhan vitamiinipommi on pian poimintakunnossa – herukkasadosta odotetaan hyvää

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Mansikkakausi alkaa lähestyä loppua ja vadelmia on saanut kerätä runsaasti viime viikon aikana. Metsät ovat täynnä mustikoita, joten seuraavana vuorossa ovat puutarhan c-vitamiinipommit, eli herukat.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto odottaa herkkusadosta hyvää, vaikka pölyttäjistä oli paikoitellen pulaa kukinnan aikana. Suomessa viljellään valko-, puna-, musta- ja viherherukoita sekä karviaisia. Mustaherukka on näistä lajeista eniten viljelty ja sitä on syytä suosia erityisesti terveysvaikutusten vuoksi.

Puutarhamarjojen tumma kuninkaallinen sopii moniin ruokiin lisukkeeksi esimerkiksi hyytelön muodossa, mutta siitä saa myös tehokasta terveysjuomaa joko marjoista tai pensaan lehdistä keittämällä. Mustaherukoissa on lukuisia terveysvaikutuksia ja niillä on todettu olevan peräti syöpää parantavia vaikutuksia. Lisäksi mustista viinimarjoista on saatu jo pitkään apua urheilijoiden ja kuntoilijoiden suorituksiin, sillä marjoissa oleva laktaatti parantaa suorituskykyä