Suomalaisartisti Sana selätti vakavan alkoholiongelman – jo viisi vuotta raittiina

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomalainen artistilupaus Sana, oikealta nimeltään Sanna Rönnberg, on juhlistanut viidettä vuottaan ilman alkoholia. Hän oli 25-vuotias, kun myönsi alkoholiongelmansa ja päätti kiertää lopullisesti korkin kiinni. Samalla jäi myös muut päihteet. Nuorena alkanut juominen riistäytyi nopeasti käsistä ja hallitsi artistin elämää vuosia. Muutos alkoi heinäkuussa 2015.

Sana, Kuva: Isabel Andersson

– Mä istun siinä mun asunnon parvekkeella siideri kädessä ja poltan tupakkaa. Katson sitä puistomaisemaa ja itken. Musta tuntuu, että oon pilannut kaiken. Ihan kaiken. En saa otetta mistään ja mun elämä on tyhjää ja onnetonta. On aika luovuttaa tai alkaa taistella. Mä päätän taistella, Sana muistelee muutoksen hetkeä.

– Siinä meni monet ihmissuhteet. En saanut työstettyä edes musiikkia, kun en vaan saanut aikaiseksi tehdä mitään asioiden eteen. On tullut hölmöiltyä ja olin melkoisissa veloissakin juomisen takia. Kaikki rahat menivät lyhennyksiin, ja sitten piti ottaa uutta velkaa elääkseen. En nähnyt enää ulospääsyä. Muistan kuinka kirjoitin isälle pitkän viestin, jossa kerroin kaiken. Itkin ja kirjoitin. Kun vastaus tuli, avasin viestin kädet täristen. Iskä totesi ukin aikoinaan auttaneen häntä, joten tottakai hänkin auttaisi minua. Itkin niin paljon. Se oli uuden elämäni alku.

Sana, Kuva: Isabel Andersson

Parhaan ystävän kuolema vuonna 2016 vei Sanan ratkeamisen rajoille, mutta hän pysyi päätöksessään. Sana rohkaisee jokaista tarkastelemaan omaa ja lähipiirinsä päihteiden käyttöä. Jos joku läheinen asiasta mainitsee, ei se ole tuulesta temmattua. Raitistuminen vei Sanalta suuren kaveripiirin, mutta myöhemmin hän ymmärsi, etteivät ne ihmiset olleet hänen aitoja ystäviään.