Tutkijoiden hämmästyttävä löytö – Ceres-kääpiöplaneetan pinnan alla on vettä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapalloa lähin kääpiöplaneetta, Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä sijaitseva Ceres näyttää päällisin puolin elottomalta ja kuivalta kiviplaneetalta. Nyt tutkijoille on kuitenkin selvinnyt, että halkaisijaltaan vain noin 950 kilometrin kokoinen Ceres voi pitää sisällään jopa kokonaisen salatun valtameren.

Tutkijat analysoivat NASAn Dawn-luotaimen vuonna 2018 Ceresin pinnasta ottamia kuvia. Occator-kraaterista otetuista kuvista erottuvien kirkkaiden kohtien perusteella kääpiöplaneetan pinnalla on jäistä materiaalia ylös syökseviä aktiivisia tulivuoria. Tämä puolestaan vahvisti Reuters-uutistoimston mukaan teorian, jonka mukaan Ceresin pinnan alla on suuri määrä suolavettä.

Tutkija Carol Raymondin mukaan Ceresiä voidaan tuoreen löydöksen myötä kuvailla valtameriplaneetaksi. Kääpiöplaneetan pinnan alla on ainakin menneisyydessä saattanut olla jopa koko Ceresin kokoinen meri, ja vettä on edelleen planeetan pinnan alla sen nestemäisessä muodossa.

Nestemäisen suolaveden löytyminen Ceresin syövereistä viittaa jopa siihen mahdollisuuteen, että kääpiöplaneetalla olisi joskus saattanut olla alkeellista elämää. Ceresin lisäksi tutkijat uskovat vettä sijaitsevan mahdollisesti muun muassa Jupiterin Europa-kuun, Saturnuksen Enceladus-kuun, Neptunuksen Triton-kuun ja kääpiöplaneetta Pluton pintojen alla.