Pihasta ja parvekkeesta puutarhakeidas pienellä budjetilla – tässä vinkit onnistumiseen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pihan kunnostustyöt eivät ole edullisia, jos haluaa luoda kokonaisvaltaisen muutoksen kivetyksineen, terasseineen ja perennapenkkeineen. Pihaa tai parveketta voi kuitenkin jalostaa puutarhamaiseksi keitaaksi edullisilla hankinnoilla ja pienellä työllä.

Ruoho kannattaa leikata ja rikkaruohot kitkeä. Omalla työskentelyllä saa säästettyä runsaasti kustannuksia maisemoinnissa. Kannattaa käyttää kuorikatteita tai koristekiviä kasvipenkkejä rajaamaan. Hyötypuutarhaan kuuluu yrttejä ja vihanneksia. Alkuun pääsee kaupasta valmiina ostettavien yrttiruukkujen avulla. Pieni kasvimaa puolestaan vaatii työtä, mutta se palkitsee.

Erilaiset siemenet ja herneet kasvavat nopeasti, joten kannattaa kylvää popcornin siemeniä, eli maissia, sinapinsiemeniä, herneitä ja tomaattiviipaleita multaan itämään. Ne voi lämpimällä siirtää parvekeruukkuihin tuomaan vehreyttä tai terassille laatikoihin koristeeksi ja käyttöön. Kustannukset pysyvät pienenä, kun viljelee kasveja alusta asti itse.

Pihalle tai parvekkeelle voi luoda makuupaikan tai rentoutumisnurkkauksen kierrättämällä vanhoja sänkyjä ja mattoja tai hankkimalla tarpeen mukaan ripustettavan riippumaton. Vanhasta suihkuverhosta voi ommella vettä hylkiviä päällysteitä kalusteiden pehmusteisiin. Kierrätä myös vanhat viltit ja pöytäliinat puutarhassa.

Pihalla voi myös nauttia illallista. Kannattaa asetella puutarhakukkia moneen eri tasoon sekä luoda tunnelmaa lyhdyillä ja ulkovaloilla. Istuinmukavuutta luodaan eri kokoisilla koristetyynyillä ja tiloja voi rajata kevyillä verhoilla.