Scifielokuvien hologrammit askeleen lähempänä todellisuutta – tutkijat loivat 3D-kuvia ultraäänen avulla

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Star Wars -elokuvista tutut kolmiulotteiset hologrammikuvat saattavat olla tulevaisuudessa todellisuutta. Sussexin yliopiston tutkijat ovat luoneet laitteen, joka kykenee muodostamaan animiotuja 3D-kuvia.

Keksintöä esittelevällä videolla nähdään laitteen luoma perhonen, numeroita ja ilmassa leijuva maapallo. Kolmiulotteisia kuvia voi jopa koskea kädellä. Laite koostuu Science-lehden mukaan ultraääntä luovista 512 pienestä kaiuttimesta.

Ne nostavat ilmaan pienikokoisia polystyreenihelmiä, joista muodostetaan kuvioita ääniaaltoja manipuloimalla ja ilmanpainetta muuttelemalla. Varsinaisiksi hologrammeiksi kuvioita ei voi kutsua, sillä todelliset hologrammit luodaan laserin avulla. Videolla nähtävää menetelmää kuvaillaankin termillä acoustic levitation, eli akustinen levitaatio.