Korkokatto putosi kymmeneen prosenttiin – toimi näin, jos sinulla on kulutusluottoja

Kaupallinen yhteistyö Viihdeuutiset · Stara.fi

Verkossa myönnettävien lainojen korot laskivat jo toisen kerran lyhyen ajan sisällä. Kuluttajien taloutta koettelevan koronakriisin myötä hallitus rajoitti vakuudettomien lainojen nimelliskorkoja loppuvuoden osalta kymmeneen prosenttiin. Vanhojen kulutusluottojen ehdot eivät kuitenkaan muutu automaattisesti.

Heinäkuun alusta voimaan tullut uusi korkolaki rajoittaa väliaikaisesti vakuudettomien lainojen nimelliskoron maksimissaan kymmeneen prosenttiin. Korkokatto on määräaikainen ja voimassa vuoden 2020 loppuun ja se koskee uusia lainoja. Vuoden 2021 alusta lainan korot palaavat lainasopimuksen mukaiselle tasolle.

-> Kilpailuta lainasi tästä

Nyt on hyvä aika varmistaa, että aiemmin otetut lainat ovat kilpailukykyisesti hinnoiteltu kilpailuttamalla vanhat lainat. Helpoin, nopein ja turvallisin tapa tehdä tämä on kilpailuttaa lainat Suomen johtavan lainanvälittäjän Rahalaitoksen avulla.

Eri lainantarjoajien välillä on suuriakin eroja lainojen korkojen ja myös muiden lainanhoitoon liittyvien kulujen välillä, eikä lainanhakija välttämättä osaa itse selvittää, mistä lainaa kannattaa hakea. Sen takia moni suomalainen maksaa tälläkin hetkellä lainoistaan enemmän kuin tarvitsisi.

Heinäkuun 1. päivä voimaan astuneen vakuudettomien lainojen korkoja säätelevän lain mukaan lainojen nimelliskorko ei saa ylittää 10 prosenttia. Lainan muiden kulujen yläraja pysyy entisellään 150 eurossa vuodessa.

Vanhojen, ennen lakimuutosta myönnettyjen lainojen ehtoihin lakimuutos ei vaikuta. Siksi jokaisen, jolla on tällä hetkellä vakuudettomia kulutusluottoja, on tärkeä tarkistaa niiden korot ja tarvittaessa päivittää ne uusien ehtojen mukaisiksi.

Varmista ettet maksa liikaa korkoja

Staran lainakone kilpailuttaa lainasi turvallisesti 25 pankilla ja lainantarjoajalla, joiden kanssa se tekee yhteistyötä. Sinun tarvitsee vain täyttää yksi hakemus Staran Lainakoneessa. Hakemuksen lähettäminen ei sido mihinkään, vaan voit rauhassa katsoa millaisia tarjouksia saat ja päättää sitten hyväksytkö niistä jonkun.

Kilpailuttaminen kannattaa, vaikka vanhojen lainojesi korot olisivatkin alle lain määräämän 10 prosentin. On hyvin mahdollista, että löydät silti paremman tarjouksen Rahalaitoksen yhteistyökumppaneilta. Kilpailuttamisen avulla on mahdollista säästää kymmeniä, jopa satoja euroja kuukaudessa.

Jos kulutusluottoja on useita, tai jos niiden rinnalla on esimerkiksi luottokorttivelkoja, voi kilpailuttamisen yhteydessä hakea myös niiden yhdistämistä yhdeksi isommaksilainaksi . Korko on usein suhteessa matalampi, kun lainoja on vain yksi. Myös lainanhoitokulut ovat tietysti yhdessä lainassa pienemmät kuin useassa.