Suomalainen peuranliha olikin saksanhirveä – pohjalaisyritys huijasi ravintoloita vuosia

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Eteläpohjainen pienyritys on ostanut, myynyt ja säilyttänyt toimitiloissaan riistalihaa, jonka alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä on ollut huomattavia epäselvyyksiä. Yritys on ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa, kuten saksanhirveä, ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena.

Yritys on väittänyt lihan olleen suomalaista hirvenlihaa, poroa tai peuraa. Yrityksen epäillään lisäksi myyneen ulkomaalaista lampaanlihaa kotimaisena. Riistalihat on pääosin myyty isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea. Elintarvikevalvontaviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa varastoida ainoastaan pakastettua lihaa. Yrityksen vuokratiloissa on ilman elintarvikeviranomaisten lupaa myös käsitelty ja pakattu riistalihaa.

Pohjanmaan poliisi on tutkinut asiaa vuoden 2020 alusta saakka. Rikoksien pääepäilty on esitutkinnan perusteella yrityksen vastuuhenkilö, joka on tutkinnan alkuvaiheessa ollut vangittuna. Myös yrityksen työntekijää on kuultu epäiltynä. Yrityksen omistajan epäillään saaneen vajaan kolmen vuoden aikana rikoshyötynä lähes 70.000 euroa. Käräjäoikeus on määrännyt epäillyn omaisuutta vakuustakavarikkoon.

Seinäjoen talousrikosyksikkö on saanut esitutkinnan valmiiksi ja esitutkintapöytäkirja on lähetetty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjälaitokselle. Esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus.