Poliisi muistutti pyöräilijöitä väistämissäännöistä: ”Ei mitään tekemistä etuajo-oikeuden kanssa”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa kesä on hiljalleen kääntymässä syksyksi, mutta hyviä pyöräilykelejä riittää vielä kuukausien ajan. Viime aikoina liikennesäännöt ovat sosiaalisen median päivityksistä päätelleen olleet hieman hakusessa ainakin Tampereen suunnalla, mutta varmasti koko maassa olisi paikallaan kerrata erityisesti polkupyöräilijöiden väistämissäännöt.

Taannoin Länsi-Uudenmaan poliisilaitos julkaisi suuren suosion saaneen päivityksen, jossa kerrottiin helppotajuisesti miten polkupyöräilijöiden tulee väistää muita tielläliikkujia. Tämä poliisin viesti jokaisen tielläliikkujan kannattaa lukea ajatuksella, oli sitten liikkeellä jalkaisin, polkupyörällä tai autolla.

– Huomio pyöräilijät, autoilijat ja muut tienkäyttäjät! Muistattehan, että polkupyöräilijä ja jalankulkija ovat liikenteessä eri asemassa. Polkupyörä on ajoneuvo ja pyöräilijä sen kuljettaja. Pyöräilijästä tulee jalankulkija vasta kun hän taluttaa pyöräänsä. Autoilijan on aina annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai astumassa sille, mutta tietä ylittävää polkupyöräilijää autoilija väistää vain, jos autoilijan väistämisvelvollisuus on erikseen osoitettu liikennemerkillä (kuten ns. kärkikolmiolla tai Stop-merkillä) taikka autoilija on kääntymässä ja pyöräilijä ylittää risteävää tietä, poliisi kertoo Facebookissa.

– Pyöräilijä saa ylittää tien pyörätien jatketta pitkin, mutta hänen on väistettävä oikealta ja vasemmalta tulevia autoja. Pyöräilijän kannalta pyörätien jatkeella ei ole siis mitään tekemistä etuajo-oikeuden kanssa, vaan se osoittaa ainoastaan pyöräilijälle paikan, jossa tien voi ylittää ajamalla. Liikenneympyrässä eli kiertoliittymässä autoilija väistää sinne tullessaan kaikkia suojatiellä olevia pyöräilijöitä, jalankulkijoita ja mopoja sekä ympyrässä jo olevaa liikennettä. Kiertoliittymästä poistumisen katsotaan olevan kääntymistä risteyksessä, joten autoilija väistää taas tietä ylittäviä pyöräilijöitä ja jalankulkijoita.