Suomi menetti 176 miljoonaa euroa Virolle – alkoholimyynnin verotulot valuvat ulkomaille

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Viron viinaralli käynnistyi uudestaan viime kesänä, kun maa laski alkoholiverotustaan merkittävästi. Tämä lisäsi maan verotuloja heinäkuun 2019 ja kesäkuun 2020 välillä yhteensä 7,7 miljoonaa euroa. Tästä summasta 176 miljoonaa tuli suomalaisilta.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry on tiedottanut, että alkoholiveron laskeminen sai virolaiset ostamaan alkoholin jälleen omasta maastaan sen sijaan, että lähtivät Latvian viinaralliin. Alkoholia ostetaan joka tapauksessa ja sieltä, missä se on halvinta. Viro korotti alkoholiveroja kesällä 2017. Tämä ei johtanut verotulojen kasvuun, vaan verotulot laskivat heinäkuun 2017 ja kesäkuun 2018 välillä 34 miljoonaa euroa. Alkoholiveron lasku puolestaan käänsi verotulot uudestaan nousuun.

– Suomessa on jo tällä hetkellä EU-maiden kirein alkoholijuomavero ja korkeimmat hinnat alkoholijuomissa. Silti valtiovarainministeriö esittää ensi vuodelle alkoholijuomaveron korotusta, jonka tavoitteena on kasvattaa verotuloja noin 50 miljoonalla eurolla. Alkoholiveron korotus ei kuitenkaan välttämättä lisää verotuloja, kuten Viron kokemus muutaman vuoden takaa osoittaa, MaRa tiedottaa.

Koronavirus keskeytti suomalaisten matkat Viroon, mutta ihmiset turvautuivat ulkomaalaisiin nettikauppoihin huhti-kesäkuun aikana. Noin viisi prosenttia suomalaisista tilaa alkoholia ulkomailta kotiovelleen. Tutkimukset ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.