Faithless-tähti tapahtuma-alan kriisistä: ”Vallan huipulla on johtajuuspula”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Suomessa kulttuuri- ja tapahtuma-ala on merkittävä yli 2,3 miljardin euron toimiala, joka on nyt kuitenkin jätetty hallituksen päätöksellä täysin ilman tukea. Tämä siitä huolimatta, että alan toiminta päättyi maaliskuussa kerralla viranomaisten päätöksellä. Staran päätoimittaja Jocka Träskbäck kirjoittaa blogissaan miten tapahtuma-ala jätettiin Suomessa yksin. Nyt hänen kanssaan samoilla linjoilla on Britannian osalta Faithless-yhtyeen Sister Bliss.

Elektronisen musiikin pioneeri toteaa The Let the Music Play -kampanjan ja 1.500 artistin allekirjoittaman avoimen kirjeen yhteydessä, että Britanniassa DJ:t ja yökerhot on jätetty nurkkaan mätänemään. Molemmissa maissa viranomaiset kielsivät tapahtumat koronaviruksen vuoksi. Aivan kuten Suomessakin, myös Britanniassa tapahtuma-ala vetoaa hallitukseen avun saamiseen. Sitä ei ole kuitenkaan herunut kummassakaan maassa. Sister Bliss kertoo syyksi päättäjien johtajuuspulan.

– Vallan huipulla on johtajuuspula, mikä tarkoittaa, että joillekin toimialoille on myönnetty tukea ja toiset alat on samaan aikaan sivuutettu täysin. Elektronisen musiikin ala ja yökerhot ovat merkittävä osa kultturia ja taloutta, sillä ne ovat globaaleja. Me todella ajattelemme, että meidät on jätetty nurkkaan mätänemään. Nyt on hienoa nähdä, että keikkapaikat ja artistit ovat ryhtyneet vaatimaan parempaa Let the Music Play -kampanjalla. Nyt pitää nostaa myös freelancerit näkyviin. Mekin tarvitsemme tukea, Sister Bliss kommentoi BBC Radion Georgie Rogersin haastattelussa.

Brittihallinnon edustaja kertoi BBC Radiolle, että tapahtuma-alan huolta kuunnellaan kyllä. Suomessa tapahtuma-ala on niin kausittaista, että sen yrityksillä ei ole nykyisillä kriteereillä mahdollisuutta saada tukea. Siksi tapahtuma-ala on vedonnut päättäjiin, että kriteerejä muutettaisiin. Mikäli alan yritykset päästetään nyt konkurssiin, tarkoittaa se jopa kymmeniä tuhansia uusia työttömiä ja mahdollisesti myös ongelmia tapahtumien järjestämiselle jatkossa.