Haukotus tutkitusti tarttuu – myös norsuille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Haukotus voi tarttua, ainakin useimpien ihmisten tapauksessa. Ihmiset eivät kuitenkaan ole ainoa laji joissa haukottelun tarttumista on ilmennyt.

Tutkijat ovat havainneet ihmisten haukotusten voivan tarttua myös norsuille. Hämmästyttävän ilmiön kuvasi ensi kertaa New Mexicon yliopiston tutkija Zoe Rossman vuonna 2017. Rossmanin mukaan norsut ovat älykkäitä ja sosiaalisia eläimiä, ja siksi niiden käyttäytymistä tutkitaan samalla tavoin kuin apinoiden ja koirien tapauksissa.

Rossman kertoo The Times -lehdelle haukotuksen tarttumisen lajien välillä osoittavan, kuinka kehittyneitä norsut todella ovatkaan. Norsuilla paljastui jopa olevan omia suosikki-ihmisiä niiden hoitajien joukossa. Ihmisten ja norsujen lisäki haukottelun tarttumista on havaittu aikaisemmin simpanssien ja koirien keskuudessa.