Mies söi liikaa lakritsia ja kuoli

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Lakritsi on monien herkkua, mutta sitä syödessä kannattaa olla tarkkana. Liiallinen lakritsin syöminen voi koitua jopa hengenvaaralliseksi, kuten Yhdysvalloista kantautuva tapaus osoittaa.

Massachusettsissa asuva 54-vuotias rakennusmies oli kuollut kesken syötyään lakritsikarkkia puolitoista pussillista päivässä muutamien viikkojen ajan. AP-uutistoimiston mukaan lääkäreille selvisi hänen kaliumtasonsa olleen vaarallisen alhainen. Lakritsin syöminen oli sekoittanut miehen elimistön ravinnekannan, mikä johti lopulta hänen sydämensä pysähtymiseen.

Lakritsi sisältää lakritsihapponakin tunnettua glykyrritsiiniä, joka voi vähentää elimistön kaliumtasoa ja aiheuttaa runsaasti nautittuna sydämen rytmihäiriöitä. Jo pieni määrä lakritsia saattaa kohottaa verenpainetta. Vaikka kuolemantapaukset ovat harvinaisia, on Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA varoittanut jo 50 gramman lakritsimäärän päivittäisen syömisen kahden viikon ajan voivan johtaa terveysongelmiin.