Katseet yötaivaalle! Luvassa jopa satoja orionidi-tähdenlentoja

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Syksyn pimenevinä iltoina on mahdollista todistaa näyttäviä ilmiöitä. Yksi niistä on vuosittain loppuvuodesta iltahämärässä taivasta valaiseva orionidi-meteoriparvi. NASAn mukaan orionideja on kuvailtu yhdeksi kauneimmista meteoriparvista.

Orionidien nimi juontuu niiden näkymisestä erityisesti orionin tähtikuvion suunnassa. Tähdenlentojen näkeminen voi olla melko helppoa tähtitieteeseen vähänkin perehtyneille. Tiimalasin muotoinen orion on nimittäin yksi selkeimmin tunnistettavista ja tunnetuimmista tähtikuvioista.

Tähtitieteellisen yhdistyksen URSAn mukaan orionideja esiintyy 2.10 – 7.11. Eniten niitä kuitenkin nähdään sääolosuhteiden sen salliessa 20.10 ja 21.10. Todennäköisimmin orionideja voi nähdä Orionin kirkkaana loistavan Betelgeuze-tähden ja Kaksoset-tähdistön Alhena-tähden välissä.