Suomen poliisille 20 sähköautoa – takaa-ajoissa tuskin nähdään

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomen poliisilla on tällä hetkellä noin 60 hybridi- ja sähköautoja. Uusin lisäys sähköisiin ajoneuvoihin on 20 kappaleen erä uusia Hyundai IONIQ Electric -täyssähköautoja. Poliisin automäärä on yhteensä 1.500 ajoneuvoa koko Suomessa ja auto onkin viranomaisen yksi tärkeimmistä varusteista.

– Suurin osa poliisin hiilijalanjäljestä koostuu ajoneuvopäästöistä. Sähkö- ja hybridiautoja on kokeiltu poliisin käytössä jo pidempään, ja niitä käytetään työtehtävissä, joihin ne parhaiten soveltuvat, Poliisihallituksen teknologiajohtaja Jyrki Wasastjerna kertoo. 

Kokemuksia sähköautoista on kerrytetty aiemmin Helsingin poliisissa ja palaute on ollut hyvää. Nyt poliisin hankkimat täyssähköautot tulevat esimerkiksi rikostutkijoiden sekä hallinnollisissa tehtävissä työskentelevien käyttöön. Vaikka sähköautoja ei ole vielä poliisipartioiden käytössä, on Wasastjernan mukaan vain ajan kysymys, koska ensimmäiset tunnukselliset poliisisähköautot nähdään Suomessakin. Täyssähköautoja on jo käytössä poliisin partiointitehtävissä esimerkiksi Sveitsissä, Saksassa ja Italiassa.

– Saatu palaute on ollut kannustavaa. Sähköautot ovatkin työntekijöiden keskuudessa haluttuja kulkuvälineitä. Etenkin kaupunkiliikenteeseen ne soveltuvat erinomaisesti, ja hiljaisuus sekä tehokkuus ovat miellyttäneet käyttäjiä, Wasastjerna sanoo.

– Autot tulevat kovaan ammattikäyttöön, mutta esimerkiksi tunnuksettomissa siviiliautoissa ero sähköautojen ja perinteisten polttomoottoriautojen välillä ei ole käytettävyydessä enää suuri. Seuraamme tekniikan kehitystä aktiivisesti ja haluamme olla edelläkävijöitä hiilijalanjälkemme pienentämisessä, Wasastjerna sanoo.