Suomalaisen omenan satokausi onnistui – pitkä kesä vaikutti makuun suotuisasti

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kotimainen omena sopii moneen eri käyttötarkoitukseen. Leivontaan, säilöntään, mehuksi tai välipalaksi koululaisen reppuun. Lajikevalikoima luo suurta vaihtelevuutta omenoiden väriin, makuun ja kokoon. Vain maistamalla eri lajikkeita, voi löytää oman suosikkinsa. Kulunut kesä oli omenantuotannon kannalta onnistunut.

– Omenapuut hyötyivät kesän lämmöstä sekä sateista ja maku omenoissa on tänä vuonna erinomainen. Sateinen heinä- ja elokuu ovat taanneet sen, että omenat ovat kasvaneet kookkaiksi, kun kosteutta on ollut maassa riittämiin. Myös laatu on hyvää, kun omenarupi ja pihlajanmarjakoit eivät ole vioittaneet kehittyviä hedelmiä, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto kertoo.

Kotimaiset omenat tulevat kauppoihin elokuun puolivälissä ja niitä löytää kaupoista ainakin maaliskuulle asti. Koska kotimaista omenaa ei tarvitse käsitellä säilöntäaineilla, ne voi huoletta syödä kuorineen. Omenat säilytetään kylmässä, +1 – +2 asteessa.