Maria Veitolalta leikattiin suuri kasvain: ”Oon ollut tosi vihainen HUSille”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Televisiojuontaja ja toimittaja Maria Veitola jakoi juuri sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa hän makaa sairaalapedissä. Naiselta on leikattu rinnasta löytynyt kasvain, jonka olemassaolo oli huomattu jo joulukuussa. Koronaviruksen vuoksi Veitola pääsi kuitenkin vasta nyt leikkaukseen.

Kasvain oli 47-vuotiaan Maria Veitolan mukaan löydetty joulukuussa ja hänelle oli ilmoitettu siitä tammikuussa. Tällöin naiselle oli luvattu, että hän pääsee leikkaukseen puolen vuoden kuluessa, leikkausaika tulisi viikon varoitusajalla ja siitä toipumiseen tähden tulisi varata kuukausi aikaa.

Lääkäri oli kuitenkin tokaissut, että Maria Veitolan tapauksessa niin pitkään ei voitu odottaa. ”Hurja löydös”, lääkäri oli kommentoinut Veitolalle viitaten kasvaimen suureen kokoon.

Maaliskuuhun mennessä kutsua leikkaukseen ei ollut tullut, minkä vuoksi Veitola oli itse ollut yhteydessä sairaalaan. Kesäkuun alussa nainen soitti uudelleen sairaalaan ja ihmetteli minkä vuoksi hän ei päässyt leikkaukseen.

– Oon ollut tosi vihainen HUSille siitä, että sairaala ei ole ollut yhteydessä jonossa oleviin potilaisiin, Veitola kertoo kuvatekstissään.

Yhdeksän kuukautta odotettuaan Maria Veitola pääsi viimein leikkaukseen. Suuri kasvain oli ollut rintaontelossa kietoutuneena ruokatorven ympärille. Kasvain oli painanut sydäntä ja palleaa. Lääkäri oli arvioinut kasvaimen olevan hyvälaatuinen, mutta varmistuksen sille Veitola tulee saamaan myöhemmin. Tällä hetkellä Veitola toipuu Meilahden sairaalassa, jossa hän on saanut sanojensa mukaan erinomaista hoitoa.

View this post on Instagram

Terkut Meilahden sairaalasta. Multa leikattiin jättimäinen kasvain rintaontelosta. Kirurgin mukaan todennäköisesti hyvänlaatuinen kasvain (patologilta tulee vielä varmistus) oli kietoutunut ruokatorven ympärille painaen sydäntä sekä palleaa. Kasvain löytyi varjoainekuvauksessa joulukuussa, ja sain tietää siitä tammikuussa. ”Hurja löydös”, sanoi lääkäri ja laittoi mut leikkausjonoon. Leikkausaika tulisi viikon varoitusajalla, ja toipumiseen pitäisi varata kuukausi. Hoitotakuun mukaan leikkaus pitäisi tehdä 6 kk kuluessa. ”Mutta ei me niin kauan voida sun tapauksessa odotella”, sanoi lääkäri. Maaliskuussa soitin osastolle ja kysyin, miten korona mahtaa vaikuttaa leikkausjonoon ”ei mitenkään”, mulle vastattiin. Kesäkuun alussa soittelin uudelleen ihmetellen, miksi kutsua leikkaukseen ei ole tullut. ”Kaikki leikkaussalit yhtä lukuunottamatta on kiinni ja henkilökunta koulutettu koronan tehohoidon tarpeisiin”, kerrottiin. Leikkaukseni siirtyisi pitkälle tulevaisuuteen. Oon ollut tosi vihainen HUSille siitä, että sairaala ei ole ollut missään yhteydessä jonossa oleviin potilaisiin. Ei ainakaan muhun. Tietoa olen saanut vain, kun olen itse soittanut ja vaatinut. On ollut henkisesti tosi raskasta elää pelossa ja epävarmuudessa. Edes tekstiviesti siitä, että hoitotakuu ei päde ja korona vaikuttaa isosti leikkausjonoihin, olisi ollut kiva. Nyt kun olen täällä 9 kk odotettuani, olen saanut mielettömän hyvää hoitoa. Parasta mahdollista. Leikkaus meni hyvin, olen siitä tosi onnellinen. Hoitohenkilökunta on aivan mahtavaa. Kirurgi, lääkärit, hoitajat, sairaala-apulaiset, vahtimestarit, fysioterapeutti. Ystävällisiä, täsmällisiä, sydämellisiä, kiireettömiä ja paneutuvia mega-ammattilaisia. Mulla on ollut leikkauksen jälkeen järisyttävät kivut ja järisyttävät kipulääkkeet. Silti, läsnäolevan ja empaattisen henkilökunnan ansiosta on ollut koko ajan turvallinen olo. Koronakevään takia HUSin leikkausjonossa on tällä hetkellä tuhansia ihmisiä. Toivotan kaikille heille, sekä jonoja purkaville ammattilaisille tosi paljon tsemppiä. Ja muita pyydän olemaan fiksuja ja iisisti. Koronan leviäminen vaikuttaa myös siihen, miten ihmiset saavat hoitoa muissa asioissa.

A post shared by Maria Veitola (@mariaveitola) on