12-vuotias poika rakensi ydinreaktorin kotonaan – miten ihmeessä?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Useimpien 12-vuotiaiden aika kuluu ymmärrettävästi aivan muiden asioiden kuin ydinfysiikan parissa. Ei kuitenkaan Yhdysvaltojen Tennesseessä asuvan Jackson Oswaltin.

Jackson Oswalt on nimetty Guinnessin ennätystenkirjassa virallisesti maailman nuorimmaksi fuusioreaktion aikaansaaneeksi henkilöksi. Ihmelapsi aikaansai reaktion fuusioimalla kaksi deuteriumatomia kotonaan itse rakentamansa ydinreaktorin avulla. Hän oli tuolloin vasta 12-vuotias.

Jackson oppi fuusiorekatiosta internetin avulla. Häntä inspiroi itseoppinut ydinfyysikko Taylor Wilson, joka myös aikaansai fuusioreaktion nuorella iällä. Nykyään 15-vuotias Jackson ei enää suorita varsinaisia kokeita kotonaan yhtä tiuhaan tahtiin kuin ennen, mutta kertoo jatkaneensa mielenkiinnon kohteidensa tutkimista, etsien seuraavaa projektiaan.