DN: Tukholmassa kuollut 16 ihmistä luoteihin tänä vuonna – suurin osa murhista liittyy jengisotiin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Tukholman läänissä on murhattu 11 ihmistä heinäkuun jälkeen. Yhtään epäiltyä ei ole vangittu näistä murhista. Yksi uhreista on harhaluotiin kuollut ja koiraansa ulkoiluttamassa ollut 12-vuotias tyttö.

Ruotsalainen tyttä kuoli Norsborgin huoltoasemalla elokuussa, kun tekijä ajoi paikalle varastetussa autossa ja avasi tulen ilmeisesti kahta vihollistaan kohtaan. Kumpikaan kohteena olleista henkilöistä ei haavoittunut, mutta viaton tyttö sai osuman ja kuoli. Tukholman jengikonfliktit ovat eskaloituneet etenkin Järvan ulkoilualueen ympärillä sijaitsevissa lähiöissä.

Kaiken kaikkiaan 16 ihmistä on ammuttu kuoliaaksi ja kolmisenkymmentä on haavoittunut luodeista tämän vuoden aikana Tukholmassa. Määrä on noussut edellisvuosista. Poliisipäällikkö Robert Karlssonin mukaan murhien selvittäminen on vaikeaa, koska jengisodissa on mukana nuoria ja viranomaisille tuntemattomia tekijöitä. Hän kuitenkin myöntää, että on huolissaan matalasta selvittämisprosentista.

Hän kertoo Tukholman poliisin takavarikoineen jengeiltä huomattavan määrän aseita, huumeita ja rahaa tänä vuonna. Lisäksi jengipäälliköitä on vangittu, mikä on osaltaan vaikuttanut tulehtuneeseen tilanteeseen väkivallan puhkeamisella. Asiaa tutkinut kriminologi Sven Granath on eri mieltä ja uskoo jengien ottaneen oikeuden omiin käsiinsä. Rikolliset rankaisevat itse syyllisiä ja kierre on valmis, hän kommentoi Dagens Nyheterille.