William Shakespearen ikivanha kirja huutokaupattiin 8,5 miljoonalla eurolla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Harvinainen William Shakespearen teos vuodelta 1623 on noussut kaikkien aikojen kalleimpaan hintaan koskaan myydyksi kirjaksi. Shakespearen First Folio, eli Ensimmäinen foliopainos, huutokaupattiin noin 8,5 miljoonaa euroa vastaavaan 9,97 miljoonan dollarin hintaan.

Kyseessä oli ensimmäinen First Folion täydellinen laitos, joka huutokaupattiin sitten vuoden 2001. Tuolloin hinta kohosi silloinkin ennätyksen rikkoneeseen 5,2 miljoonaan euroon. Nyt Christie’s-huutokaupassa myynnissä olleen kirjan osti antiikkikauppias Stephan Loewentheil kuusi minuuttia kestäneen tarjoussodan päätteeksi 9,97 miljoonalla dollarilla.

Yhteensä 36 historian tärkeimpiin kirjailijoihin lukeutuvan William Shakespearen näytelmää sisältävä First Folio julkaistiin pian hänen kuoleman jälkeen. 18 sen sisältämistä tarinoista oli ennestään julkaisemattomia, ja ilman kokoelmaa esimerkiksi Macbeth olisi saattanut kadota kokonaan historiaan. Harvinaisen kirjan ostanut Loewentheil kuvailee sitä CNN-uutissivuston mukaan englannin kielen mahtavimmaksi teokseksi.