Nokia vie 4G-verkon Kuuhun – NASA antoi projektiin 12 miljoonaa euroa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Älypuhelinten käyttö tulee lähitulevaisuudessa onnistumaan myös Kuun pinnalla, mistä kiitos kuuluu teknologiayhtiö Nokialle. Yhtiö on aloittanut yhteistyön Yhdysvaltojen avaruushallinto NASAn kanssa rakentaakseen toimivan 4G-verkon Kuuhun.

Nokia on saanut NASAlta projektia varten 12 miljoonan euron rahoituksen. Tavoitteena on rakentaa Kuuhun ensin ensimmäinen maan ulkopuolinen 4G-verkko ja kuten Maapallollakin, siirtyä myöhemmin nopeampaan 5G-verkkoon. Projektin ansiosta Kuun pinnalla voitaisiin kommunikoida nopeammin, pidempien etäisyyksien päästä ja luotettavammin kuin nykyisillä standardeilla.

Nokian Bell Labs -tutkimusosaston mukaan 4G-verkkoa tullaan käyttämään muun muassa kuukulkijoiden langattomaan käyttöön ja navigointiin sekä videon suoratoistoon. 4G-verkon rakennuttaminen on osa NASAn laajempaa Artemis-ohjelmaa. Sen tavoitteena on palata Kuuhun vuonna 2024 ja jopa rakentaa sinne pysyvä tukikohta vuosikymmenen loppuun mennessä.