Tutkijat löysivät ihmisestä uuden elimen – sijaitsee nielun takaosassa

Digi Terveys · Tim Isokivi

Ihmiskehon kaikki salat eivät ole tuoreen löydön perusteella olleet tiedossa tutkijoillekaan. Hollantilaiset lääkärit uskovat nimittäin löytäneensä kehosta sattumalta uuden elimen.

Löydös tehtiin tutkijoiden skannatessa eturauhassyöpäpotilaita PET-CT -kuvauksella. Nenänielusta löydettiin tutkijoiden yllätykseksi aikaisemmin tuntematon sylkirauhaspari. Tubaliar glands -nimen saaneet rauhaset löydettiin kaikilta kokeeseen osallistuneilta 100 potilaalta.

Sulkirauhasia ei todennäköisesti ole aikaisemmin tunnistettu, sillä ne ovat erittäin pienet ja sivjaitsevat hankalassa paikassa syvällä pääkallon pohjalla. Tutkijat toivovat tiedotteessaan uuden löydöksen helpottavan syöpähoitoa sairaiden potilaiden elämänlaatua. Sädehoito saattaa vaurioittaa potilaiden sylkirauhasia, ja tulevaisuudessa myös uusia rauhasia voidaan mahdollisesti suojella paremmin hoidon aikana.