Rikosuhripäivystys: Toimi näin, jos tietojasi on vuodettu verkkoon

Digi Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Mediassa on kerrottu viime päivinä hakkereiden julkaisseen Psykoterapiakeskus Vastaamon asiakkaiden arkaluonteisia tietoja nettiin. Kyseessä on kiristystoimenpide, jonka avulla rikolliset yrittävät saada lunnaita. Taho vaatii 450.000 euroa eli 40 bitcoinia.

Tiedot ovat arkaluonteisia. Rikosuhripäivystys tarjoaa apua ja tukea tietomurron uhriksi joutuneille ja heidän läheisilleen. Verkkorikollisuuden uhrit voivat saada käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua Rikosuhripäivystyksen palveluissa:

– Rikosuhripäivystys 116 006 palvelee suomeksi ma–pe klo 9–20 ja ruotsiksi klo 12–14. Puhelu on maksuton.– RIKUchat on auki arkisin klo 9–15 ja lisäksi maanantaisin klo 17–19. Chat on osoitteessa riku.fi/chat

– Tärkeitä huomioita henkisen tuen lisäksi: Jos näet jossain omia tietojasi julkistettuna, ota näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille. Jos sinua uhkaillaan tai kiristetään tietojen levittämisellä, ota viesteistä näyttökuvat todisteeksi ja tee rikosilmoitus poliisille. Luottokieltojen tekemisellä voi ennaltaehkäistä henkilötietojen väärinkäytöllä tehtäviä petoksia.