Taikuri James Randi on kuollut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kuuluisa yhdysvaltalainen taikuri ja skeptikko James Randi, eli Amazing Randi, on kuollut. Randi Foundation -järjestön julkaiseman tiedotteen mukaan hän kuoli 92-vuotiaana ikääntymiseen liittyviin syihin.

James Randi aloitti uransa taikurina jo 1940-luvulla, erikoistuen kahkeluninkaana esiintymiseen. Seuraavina vuosikymmeninä hän oli tuttu näky lukuisista televisio-ohjelmista, joissa hän esitteli temppujaan. Hänet nähtiin 1970-luvulla rocktähti Alice Cooperin lavaesiintymisissä, joihin hän oli myös rakentanut muun muassa rekvisiittana toimineen giljotiinin.

Vaikka James Randi oli taikuri, muistetaan hänet myös skeptikkona ja ahkerana huuhaan kritisoijana. Hän muun muassa kyseenalaisti Uri Gellerin, joka nousi aikoinaan kuuluisuuteen väitteillä joiden mukaan hän kykeni taivuttelemaan lusikoita ja haarukoita ajatuksensa voimalla. Randi myös tarjosi vuosien ajan tuloksetta miljoona dollaria sille, joka pystyisi todistamaan paranormaalien voimien olemassaolon.