Korona-aika aiheuttaa uudenlaista väsymystä – näin saat oloasi paremmaksi

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Terapeuttien mukaan ihmiset ovat uupuneita ja päivistä on tullut poikkeustilassa selviytymistä. Jatkuvat stressi laskee energiatasoja, mikä puolestaan voi vaikuttaa unirytmiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Osa ihmisistä on jo nyt täysin lamaantuneita väsymyksen kourissa.

Pandemia-aikana eläminen on kuormittavaa. Monet tuntevat olonsa niin kuormittuneeksi, että pelkästään tavallisista päivärytmiin kuuluvista asioista on tullut uuvuttavia, eikä niiden lisäksi jaksa tehdä mitään ylimääräistä. Selviytymisväsymystä voi selättää parilla konstilla.

PureWow-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan aivan aluksi ihmisen on oltava itselleen armollinen. Jos aiemmin esimerkiksi kuntoharjoitteli viisi kertaa viikossa, on luonnollista, että selviytymistilassa ei välttämättä jaksa tehdä samanlaista suoritusmäärää. Sen sijaan, että soimaat itseäsi tästä asiasta kannattaa hyväksyä tosiseikka, että maailma on poikkeuksellisessa tilassa. Aseta realistisia tavoitteita, äläkä kuormita itseäsi ajattelemalla, mitä kaikkea pitäisi tehdä tai olla. Ole ja tee sitä mihin pystyt, terapeutit vinkkaavat.

Ihmisten kannattaa kokeilla uusia tapoja viettää aikaa. Terapeuttien mukaan ihminen voi tehdä esimerkiksi tuhannen palan palapeliä, opetella kokkaamaan tai leipomaan jotain uutta tai käydä metsässä kävelemässä.

– Keskity pieniin ja hyvää mieltä tuottaviin asioihin, kuten teeveden keittämiseen, syvään hengittämiseen tai vaikkapa saunomiseen. Tee päivittäin asioita, jotka kohentavat mielialaasi. Nyt on lupa paeta ympäröivää maailmaa suoratoistopalveluiden antimiin, asiantuntijat neuvovat.