Dopingskandaali painonnostopiireissä – testaamisessa käytetty kaksoisolentoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Maailman antidopingkunta Wada on tutkinut kolme vuotta painonnostajien toimintaa. Tulokset eivät ole kovinkaan mairittelevia lajin kannalta. Yhteensä 18 maailman parhaimpiin kuuluvien painonnostajien epäillään manipuloineen dopinnäytteittään.

Nostajien käyttämä keino ei kuitenkaan ole tavallisimmista päästä. He ovat nimittäin hyödyntäneet kaksoisolentoja, jotka ovat samannäköisiä painnonnostajien kanssa, mutta antavat varmasti puhtaan virtsanäytteen. Painonnostajien joukossa on myös rehellisin keinoin voimaa kartuttaneita, mutta ne ovat jääneet dopingia käyttävien urheilijoiden varjoon.

Tulokset ovat niin pöyristyttäviä, että koko laji on vaarassa menettää paikkansa olympialaisissa. Dopingnäytteitä peukaloineet tai vilunkikeinoin antaneet painnonnostajat ovat kotoisin kuudesta eri maasta. Lisäksi kansainvälisessä painonnostoliitossa on epäilty tapahtuneen törkeää lahjontaa, Reuters uutisoi.