Pudonneesta meteoriitista löytyi jättipotti – valottaa ehkä aurinkokunnan historiaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen Michiganissa sijaitsevan järven jäätyneelle pinnalle putosi tammikuussa 2018 kirkkaana iltataivasta valaissut meteoriitti. Se aiheutti pudotessaan pientä maanjäristystä vastaavan iskuaallon. Nyt meteoriitin salat ovat alkaneet paljastumaan sitä analysoineille tutkijoille.

Tutkimuksissa meteoriitin pähkinän kokoisesta palasesta löydettiin yli 2 600 organaanista yhdistettä, jotka olivat peräisin aurinkokuntamme alkuhetkistä. Maahan pudonnut kappale on peräisin asteroidista, jonka arvioidaan muodostuneen noin 4,5 miljardia vuotta sitten. Tutkijat uskovat samanlaisten yhdisteiden mahdollistaneen elämän syntymisen Maapallolle.

Michiganin meteoriitti onnistuttiin CNN-uutissivuston mukaan keräämään talteen nopeasti sen putoamisen jälkeen. Museolle lahjoitetun kappaleen löysivät meteoriittien metsästäjä Robert Ward ja yksityinen keräilijä Terry Boudreaux. Ripeän toiminnan ja talvisten olosuhteiden ansiosta ehtinyt kontaminoitua pahasti maanpäällisten elementtien, kuten veden vaikutuksesta.