Apple pyrkii Googlen apajille – työstää omaa hakukonetta

Digi · Tim Isokivi

Google on jo vuosikausien ajan ollut maailma ylivoimaisesti suosituin internet-hakukone. Nyt toisen teknologiajätin, Applen on paljastettu kuitenkin saattavan havitella kyseistä titteliä. Taustalla on myös pelko yhtiöiden välisen miljardisopimuksen kariutumisesta.

Applen uskotaan kehittelevän kaikessa hiljaisuudessa omaa uutta hakukonettaan. Yhtiön älylaitteiden tuoreen iOS 14 -käyttöjärjestelmän on Financial Times -lehden mukaan havaittu näyttävän käyttäjille Googlen hakutulosten lisäksi omia hakutuloksiaan ja jakavan niihin suoria linkkejä.

Applelle maksetaan vuosittain miljardeja dollareita Googlen käyttämisestä oletushakukoneena teknologiajätin laitteissa. Taannoin Yhdysvaltojen oikeusministeriö kuitenkin nosti Googlea vastaan kilpailuoikeudellisia syytteitä, joiden mukaan yhtiö on pitänyt hakupalveluiden monopoliasemaa lainvastaisilla keinoilla. Apple voisi oman hakukoneen luomisella suojata selustansa, mikäli sen ja Googlen välinen rahakas sopimus joutuu oikeuden päätöksen myötä vaaraan.