Puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut – näin ehkäiset rasvamaksan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Arvioiden mukaan jopa puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut. Haitallisinta maksalle on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä. Rasvamaksa on jatkuvasti lisääntyvä elintapasairaus. Se on pitkään oireeton, mutta voi johtaa maksakirroosiin ja maksasolusyöpään.

Tällä viikolla vietetään Maksaviikkoa. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että rasvamaksan parasta ehkäisyä ja hoitoa ovat terveelliset elintavat. Lihavuus ja diabetes aiheuttavat alkoholin lisäksi eniten vakavia maksasairauksia Suomessa. Ylipaino ja liikkumattomuus aiheuttavat rasvan kertymisen rasvakudokseen ja maksaan. Kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista, puhutaan rasvamaksasta.

Rasvamaksa on pitkään oireeton ja ensimmäiset oireet voidaan huomata, vasta kun syöpä on jo kehittynyt. Rasvamaksaan ei ole vielä tehokkaita lääkkeitä, mutta vaikeasti ylipainoisilla laihdutusleikkauksesta on saatu hyviä tuloksia.

– Ei-alkoholiperäisen rasvamaksataudin parasta hoitoa on elintapojen muutos. Laihdutus parantaa maksan kuntoa suorassa suhteessa painon laskuun. Maksan rasvapitoisuutta pienentää sekä kestävyysliikunta että lihaskuntoharjoittelu, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö, TtM Hanna Eloranta.

Näin ehkäiset rasvamaksan:– Pidä paino normaalina.– Vältä varsinkin vyötärölle kerääntynyttä rasvaa.– Liikunta hillitsee rasvan kertymistä maksaan, vaikka paino ei putoaisikaan.– Vähennä eläinrasvoja ja sokeria.– Pidä alkoholinkäyttö kohtuullisena.