Suomalaismiehet syövät liian vähän kasviksia – tässä ihana ohje alkupalaksi

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalaiset miehet ovat kasvisten suhteen joko ronkeleita tai tietämättömiä. Osa miehistä pitää kyllä kasvisten mausta, mutta kokevat niiden valmistamisen liian työlääksi tai ostamisen kalliiksi.

Maa- ja kotitalousnaisten yhdistys on järjestänyt miehille Arjen sankarit -hankkeen tiimoilta kursseja, joilla opetellaan kasvisruokien kokkaamista. Yhdistys kannustaa kaikkia syömään puoli kiloa eli kuusi kourallista kasviksia päivässä. Samalla yhdistys julkaisi ohjeen alkupalana nautittavasta maa-artisokka-omenakeitosta.

Maa-artisokka-omenakeitto4 annosta (alkuruokana)500 g maa-artisokkia tai palsternakkaa1 pieni sipuli2 hapokasta omenaa2 rkl voita3 oksaa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua2 dl omenamehuan. 5 dl kasvislientä2 dl ruokakermaa0,25 tl jauhettua valkopippuria(suolaa)

1. Pese ja kuori maa-artisokat ja kuutioi ne.2. Kuori ja kuutioi sipuli ja omena ja kuullota ne voissa miedolla lämmöllä.3. Lisää maa-artisokat ja jatka kuullottamista n. 10 minuuttia.4. Kaada sekaan omenamehu ja noin puolet kasvisliemestä sekä tipauta timjaminoksat mukaan. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes maa-artisokat ovat kypsyneet.5. Ota timjaminoksat pois. Lisää kerma ja soseuta tasaiseksi. Ohenna tarvittaessa kasvisliemellä sopivan paksuiseksi. Mausta pippurilla (ja suolalla).6. Ripottele pinnalle halutessasi timjaminlehtiä.

Vinkki: Käytä valmista maa-artisokkasosetta. Lisää se sipulin ja omenan kuullottamisen jälkeen. Kypsennysaika lyhenee.