Suomalaismiehet syövät liian vähän kasviksia – tässä ihana ohje alkupalaksi

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalaiset miehet ovat kasvisten suhteen joko ronkeleita tai tietämättömiä. Osa miehistä pitää kyllä kasvisten mausta, mutta kokevat niiden valmistamisen liian työlääksi tai ostamisen kalliiksi.

Maa- ja kotitalousnaisten yhdistys on järjestänyt miehille Arjen sankarit -hankkeen tiimoilta kursseja, joilla opetellaan kasvisruokien kokkaamista. Yhdistys kannustaa kaikkia syömään puoli kiloa eli kuusi kourallista kasviksia päivässä. Samalla yhdistys julkaisi ohjeen alkupalana nautittavasta maa-artisokka-omenakeitosta.

Maa-artisokka-omenakeitto

4 annosta (alkuruokana)

500 g maa-artisokkia tai palsternakkaa

1 pieni sipuli

2 hapokasta omenaa

2 rkl voita

3 oksaa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua

2 dl omenamehua

n. 5 dl kasvislientä

2 dl ruokakermaa

0,25 tl jauhettua valkopippuria

(suolaa)

1. Pese ja kuori maa-artisokat ja kuutioi ne.

2. Kuori ja kuutioi sipuli ja omena ja kuullota ne voissa miedolla lämmöllä.

3. Lisää maa-artisokat ja jatka kuullottamista n. 10 minuuttia.

4. Kaada sekaan omenamehu ja noin puolet kasvisliemestä sekä tipauta timjaminoksat mukaan. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes maa-artisokat ovat kypsyneet.

5. Ota timjaminoksat pois. Lisää kerma ja soseuta tasaiseksi. Ohenna tarvittaessa kasvisliemellä sopivan paksuiseksi. Mausta pippurilla (ja suolalla).

6. Ripottele pinnalle halutessasi timjaminlehtiä.

Vinkki: Käytä valmista maa-artisokkasosetta. Lisää se sipulin ja omenan kuullottamisen jälkeen. Kypsennysaika lyhenee.