Eilen vietettiin kansainvälistä Täysjyväpäivää – unohda höttöhiilarit ja keskity kokojyvään

Lifestyle Ruoka Terveys · Terhi Piiroinen

Eilen oli kansainvälistä Whole Grain Day, eli suomalaisittain Täysjyväpäivä. Täysjyvätyuotteissa on ihmisen terveydelle edullisia kuituja, vitamiineja ja kivennäisaineita sekä fenolisia yhdisteitä, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina.

Viljan terveellisyyden salaisuus piilee sen kuoressa. Valkoisessa viljassa kuori on poistettu, jolloin suurin osa vitamiineista, kivennäisaineista sekä fenolisista yhdisteistä menetetään. Täysjyvätuotteissa on noin 80 prosenttia enemmän kuitua kuin valkoisissa jauhoissa.

Leipätiedotuksen mukaan täysjyvän terveysvaikutukset saavutettaisiin päivässä, mikäli nauttii täysviljaa noin 50-90 grammaa. Täysjyvätuotteet parantavat tarkkaavaisuutta, keskittymistä, pienentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, auttaa alentamaan kolesterolia ja tasaa verensokeria. Lisäksi niiden on todettu vaikuttavan hampaiden, hiusten, kynsien ja lihasten toimintaan ja terveyteen. Kuidut ovat erinomainen apu suolen oikeanlaisen toiminnan takaamiseksi.