Pyöräilijöihin panostaminen kannatti – Oulu on vuoden 2020 pyöräilykunta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Pyöräileminen on trendikästä, terveellistä, taloudellista ja ekologista. Osa ihmisistä kulkee työmatkansa polkupyörällä vuoden ympäri, ja monet olisivat valmiita tekemään samoin mikäli liikenneverkosto olisi paremmin suunniteltu pyöräilemistä varten.

Oulussa asiasta on otettu onkeen ja kaupungissa on panostettu vuosien ajan turvalliseen polkupyöräilyyn. Viime aikojen kehityksessä Oulu on näyttänyt esimerkkiä niin baanaverkon toteuttamisessa, talvikunnossapidossa ja pyöräilyn edistämisessä.

– Oulu on valittu vuoden 2020 pyöräilykunnaksi. Kansainvälistäkin huomiota saanut paikkakunta on osoittautunut maineensa veroiseksi pyöräilykaupungiksi. Liikennesuunnittelijoiden kunnianhimoinen ja tinkimätön asenne toteuttaa maan laadukkaimpia pyöräliikenteen olosuhteita ja pitää niistä huolta kaikkina vuodenaikoina keräävät kiitosta niin asiantuntijoilta kuin asiakkailtakin, Pyöräilykuntien verkosto kertoo.

Ouluun laadittiin vuonna 2018 kunnianhimoinen yli 75 kilometriä kattava baanaverkkosuunnitelma, jota on lähdetty toteuttamaan määrätietoisesti vuosittain 2-4 kilometrin mittaisina osuuksina. Talvella kunnossapidosta vastaavat urakoitsijat joutuvat itse polkemaan sopimuskohteena olevilla pyöräreiteillä, jotta asenne niiden hoitamiseen ja auraamiseen lähtisi pyöräilijän näkökulmasta.

– Oulussa pyöräteiden auraus on priorisoitu korkeammalle kuin ajoratojen auraus, joten pyörätiet aurataan aina aamuisin ennen ajoratoja. Tämän seurauksena Oulussa pyöräillään talvellakin enemmän kuin monessa kaupungissa kesällä eikä se ole sattumaa tai johdu oululaisista geeneistä, vaan se on kaupungin selkeä arvovalinta.