Maailman valtamerten syvimmästä paikasta lähetettiin livevideota

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tyynellämerellä sijaitsevassa Mariaanien haudassa sijaitsee maailman syvimmälle ulottuva kohta. Haudan matalin kohta ulottuu jopa 10 994 metrin syvyyteen. Nyt syövereistä on ensi kertaa lähetetty live-videokuvaa.

Kiinalainen miehitetty sukellusvene Fendouzhe laskeutui taannoin Mariaanien haudan syvimpään kohtaan. Aluksesta kuvatulla videolla nähtiin, kuinka sukellusveneellä suunnistettiin haudan sameassa ja pimeässä vedessä. Sukellusvene oli varustettu myös robottiraajoilla, jotka keräsivät näytteitä meren pohjasta.

Ensi kertaa miehitetyllä aluksella 1960-luvulla tutkitun Mariaanien haudan pohjassa on vierailtu vain harvoja kertoja. Äärimmäisestä syvyydestä ja paineesta huolimatta sen pohjan on kuvailtu kuhisevan elämää. ABC-uutissivuston mukaan Kiina tutkii parhaillaan syvän meren kaivostoiminnan mahdollisuuksia.