Kohupäätös: Matrix 4 ja muita suurelokuvia samaan aikaan elokuvateattereihin ja nettiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronapandemialla on ollut suuret vaikutukset viihdeteollisuuteen, ja esimerkiksi elokuvateatterit ovat kärsineet talousvaikeuksista eri puolilla maailmaa. Nyt Warner Bros. on tehnyt kohutun päätöksen, joka todennäköisesti kiristää Hollywoodin tuotantoyhtiöiden ja teatteriketjujen välejä entisestään.

Warner Bros. ilmoitti julkaisevansa kaikki vuoden 2021 ensi-iltaelokuvansa Yhdysvalloissa samanaikaisesti elokuvateattereissa ja HBO Max -suoratoistopalveluissa. Päätös koskee myös lukuisia odotettuja suurnimikkeitä, kuten Matrix 4, Dune, The Conjuring 3, Godzilla vs. Kong, Space Jam 2 ja The Suicide Squad. Elokuvat tulevat olemaan katsottavissa HBO Maxissa kuukauden ajan niiden ensi-illasta.

Variety-lehden mukaan elokuvateatteriketjujen osakkeiden arvo laski Yhdysvalloissa rajusti heti yhtiön päätöksen paljastumisen myötä. Warner Bros. paljasti jo aikaisemmin julkaisevansa Woder Woman 1984 -elokuvan Yhdysvalloissa 25. joulukuuta yhtäaikaisesti teattereissa ja suoratoistopalvelussa.

Myös muut tuotantoyhtiöt ovat koronakriisin vuoksi tehneet samankaltaisia ratkaisuja. Esimerkiksi Pixarin tuore animaatioelokuva Soul – Sielun syövereissä saa elokuvateattereiden sijaan ensi-iltansa Disney Plus -palvelussa 25. joulukuuta. Tuore Mulan-elokuva puolestaan saapuu palveluun jo 4. joulukuuta, vain muutama kuukausi sen elokuvateatteriensi-illan jälkeen.