Maailman pienimmän pussieläimen luultiin kuolleen sukupuuttoon – nyt tutkijat löysivät lajin elossa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Noin vuosi sitten maailmalla seurattiin järkyttyneinä Australiassa riehuneita maastopaloja. Laajalle alalle levinneet tulipalot aiheuttivat suuria tuhoja paitsi ihmisasutuksissa, myös paikalliselle luonnolle. Niiden pelättiin muun muassa tappaneen sukupuuttoon tasmanianburran, maailman pienimmän pussieläimen.

Nyt australialaiset tutkijat ovat kuitenkin löytäneet elävän tasmanianburran. Yksilö löydettiin Australian Kangaroo Islandin saarelta. Saarella on sen historian aikana tehty vain 113 kirjattua havaintoa tasmanianburrista, mutta eläimen harvinaisuus menee ainakin osittain sen pienen koon piikkiin.

Kääpiöburrat kasvavat vain muutamien senttien pituisiksi ja painavat noin seitsemän grammaa. Tutkijat ovat ABC-uutissivuston mukaan toiveikkaita sen suhteen, että eläviä tasmanianburria löydettäisiin jatkossa enemmänkin. Kangaroo Islandin ohella lajia on tavattu ennen maastopaloja Etelä-Australiassa, Victoriassa ja Tasmaniassa.