Junarataleikeille tultava stoppi! Hengenvaarallinen ympäristö ei sovi oleskeluun tai ilkivaltaan

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Väylävirasto, VR ja poliisi varoittavat lapsia ja nuoria radalla liikkumisen vaarallisuudesta. Radan sähköjännite on yli sata kertaa suurempi kuin kodin pistorasiassa. Radalla liikkuminen ja raideilkivalta aiheuttavat hengenvaarallisia vaaratilanteita, sekä voivat johtaa satojentuhansien eurojen vahingonkorvausvastuuseen.

Tänä syksynä lasten ja nuorten asiaton radalla liikkuminen on lisääntynyt eri puolilla Suomea. Väylävirasto, VR ja poliisi ovat huolissaan koululaisten turvallisuudesta ja muistuttavat yhdessä kouluja ja vanhempia rataturvallisuudesta. Kampanja näkyy myös Väyläviraston, VRn ja poliisin sosiaalisen median kanavissa tunnisteella #jätäratarauhaan.

– Toivomme, että vanhemmat voisivat käydä kotona keskustelua siitä, onko oma lapsi tai nuori tietoinen radalla liikkumisen vaaroista. Kampanjan puitteissa lähetämme myös kouluille rataturvallisuusaiheisen tietopaketin, joka auttaa havainnollistamaan aiheen vakavuutta oppilaille, kertoo VR:n turvallisuuspäällikkö Toni Pelin.

Radalla oleva jännite hypätä lähellä kulkevaan ihmiseen, vaikka tämä itse ei rataa edes koskettaisi. Ajoittain radalla liikkumiseen on yhdistynyt ilkivaltaa, jossa radalle tuodaan esteitä. Tällainen ilkivalta on vaarallista sekä muille että tekijöille itselleen.

– Sähköratarakenteissa on hengenvaarallinen 25 000 voltin sähköjännite, joka vastaa yli satakertaisesti kodin pistorasian jännitettä. Ihmisen ei tarvitse koskea ajojohtimeen sähköiskun saadakseen, sillä se voi hypätä lähettyvillä olevaan ihmiseen myös ilman kosketusta, kertoo projektipäällikkö Arto Muukkonen Väylävirastosta.