Historiallinen tapaus: Luotain toi asteroidilta hiekkaa maapallolle – tutkijat riemastuivat

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Japanin avaruushallinto JAXA lähetti vuosia sitten avaruuteen Hayabusa-2 -luotaimen. Luotaimen tehtävänä oli tutkia Ryugu-asteroidia ja kerätä sen kappaleen pinnalta näytteitä. Nyt luotain on palannut maahan.

JAXAn edustajat ovat vahvistaneet Hayabusa-2:n onnistuneen tehtävässään. Se oli onnistunut keräämään maaperä- ja kaasunäytteitä asteroidin pinnalta jopa enemmän, kuin tutkijat odottivat. Tehtävän onnistumista kuvaillaan merkittävän tieteellisen virstanpylvään saavuttamiseksi.

Luotaimen Australian aavikolle pudonnut näytekapseli piti sisällään Asteroidin pinnalta kerättyä mustaa, hiekkamaista maaperää. Kapseliin oli kerätty myös kaasua, jonka kuvailtiin poikkeavan Maapallon ilmakehän koostumuksesta. Kyseessä on Engadget-sivuston mukaan ensimmäinen ulkoavaruudesta kerätty kaasunäyte.