Tänään on vuoden pimein päivä – huomenna jo enemmän valoisaa aikaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tänään vietetään talvipäivänseisausta, eli vuoden lyhyintä päivää. Käänne valoisampaan aikakauteen tapahtuu kello 12:02. Huomenna päivä alkaa pidentyä pohjoisella pallonpuoliskolla ja valon määrä lisääntyy. Talvipäivänseisaukseen ja sen viettämiseen liittyy rikas historia.

Ajankohtaa on juhlittu muinaisten kansojen keskuudessa, kunnes kristinuskon leviämisen myötä juhla liitettiin jouluun. Jeesuksen syntymäjuhla kuitenkin syrjäytti alkuperäisen juhlapäivän kristittyjen järjestämän kirkolliskokouksen päätöksestä vuonna 325 Nikeassa Bitynian pääkaupungissa, nykyisen Turkin alueella.

Talvipäivänseisausta kutsuttiin muinaisten germaanien keskuudessa Yuleksi. Joidenkin lähteiden mukaan juhlapäivää on vietetty jopa 4.000 vuotta. Esimerkiksi muinaiset roomalaiset viettivät puolestaan keskitalven Saturnalia-juhlaa. Roomalaisen kalenterin mukaan nykyinen joulupäivä 25.12. oli Sol Invictuksen, eli Voittamattoman auringon päivä.

Juhlan pääosaan nousi uudestaan taivaanrantaan nouseva aurinko, jonka elämänvoima toi hedelmällisyyttä ja valoa. Satu Aallon Suuren perinnekirjan mukaan suomalaiset uskoivat ennen, mikäli aurinko ei edes pilkahda 21.-24.12. välisenä aikana tulee seuraavasta kesästä sateinen.